Algemene inleiding

 

 

Deze site gaat over de populaire Britse serie the Avengers welke in de jaren 60 van de vorige eeuw gemaakt werd. Patrick Macnee heeft als John Steed in alle series meegespeeld als geheim agent die de wereld moest redden van duistere lieden. Hij heeft behalve Diana Rigg als Emma Peel nog een aantal partners gehad; in 1960-1961 was dat Ian Hendry als Dr. David Keel. Van deze serie zijn slechts twee afleveringen bewaard gebleven.(eerste seizoen) 

In het tweede seizoen kreeg hij een andere partner, een vrouwelijke en wel Honor Blackman als Cathy Gale. Het tweede seizoen liep van 1962 tot begin 1963 en bevatte 26 afleveringen. In sommige afleveringen van dit seizoen speelde Julie Stevens mee als Venus Smith. 

Het derde seizoen was eveneens met Honor Blackman en bestreek de periode 1963-1964.

Deze serie bestond eveneens uit 26 afleveringen. 

In het vierde seizoen kreeg hij een nieuwe partner; te weten Diana Rigg als Emma Peel. Het vierde seizoen liep over de jaren 1965-1966 en bevatte 26 afleveringen. Tot dusverre was de serie in zwart-wit. 

Voorafgaande aan het vijfde seizoen was er een promotiefilmpje om het kleurenseizoen met Emma Peel te introduceren en wel The strange case of the missing corpse

Het vijfde seizoen was net als de voorgaande met Diana Rigg met als verschil dat deze serie in kleur was. Het seizoen liep over de periode 1967 en bevatte 16 afleveringen. 

Het zesde seizoen was ook in kleur en evenens met Diana Rigg en liep over 1967 en bevatte 9 afleveringen, waarbij opgemerkt dient te worden dat sommigen van mening zijn dat het vijfde en zesde seizoen een geheel vormde. 

De laatste aflevering van het zesde seizoen was een bijzondere omdat we daarin afscheid nemen van Emma Peel en Linda Thorson geïntroduceerd wordt als Tara King; de nieuwe partner van John Steed. (the Forget-me-knot) 

Het zevende seizoen kwam uit in de jaren 1968-1969, waarbij zoals reeds genoemd Linda Thorson als Tara King de nieuwe partner van John Steed werd. Dit seizoen bevatte 32 afleveringen. In sommige afleveringen van dit seizoen speelde Patrick Newell mee als Mother; de baas van Steed en was Rhonda Parker als Rhonda; de zwijgende rechterhand van Mother.

 

 

In 1976 werd the Avengers nieuw leven ingeblazen door the new Avengers. Patrick Macnee bleef meedoen als John Steed, maar hij kreeg twee partners erbij; te weten Gareth Hunt als Mike Gambit en Joanna Lumley als Purdey.

Het eerste seizoen was zoals gezegd in 1976 en bevatte 13 afleveringen.

Het tweede seizoen was in 1977 en bevatte eveneens 13 afleveringen.

De Wrekers werd gefinanciëerd met Frans geld. Opmerkelijk is de populariteit van de serie in Frankrijk. Het was een van de weinige Engelstalige programma's die ondanks het handelsembargo aan Zuid-Afrika verkocht werd. Zelfs Nelson Mandela volgde de serie op Robbeneiland. Bij het zien van een geslaagde ontsnappingspoging van Purdey, zei hij: "Als zij hieruit kan ontsnappen komen wij hier ook uit!" De naam "Purdey" komt overigens van een Engels jachtgeweer; purdey!

In 1998 werd de film the Avengers gemaakt met een totaal nieuwe cast: Ralph Fiennes als John Steed en Uma Thurman als Emma Peel. De film flopte totaal!

 

 

Wat is "The Avengers" voor een serie?

Als ik zeg dat de Wrekers een surrealistische detective is, dekt die vlag de lading niet. De Wrekers is meer dan dat. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat de serie een parodie is op de James Bond films en andere Hollywood klassiekers. De sfeer in de serie is haast mystiek te noemen, er zit ook een dosis verfijnde humor in en er spelen een hoop excentriekelingen in mee. De serie is gemaakt in de jaren zestig van de vorige eeuw, dus was de koude oorlog nog volop bezig. Daarom zit de serie ook vol met intrige en voor die tijd spannende momenten. Je zou de serie kunnen beschouwen als een hommage aan de roerige zestiger jaren van de twintigste eeuw. Bekijk mijn website en proef de sfeer van die tijd.

Veel plezier met het bekijken van mijn site!

Frank Faber.